Hem / Utställningar / Tidigare utställningar / 31/1–27/9: Maria Andersson & Nancy Atakan – Translation in Motion

31/1–27/9: Maria Andersson & Nancy Atakan – Translation in Motion

31 /1 – 27/9 2020: Maria Andersson & Nancy Atakan – Translation in Motion

Årets första utställning presenterar verk av Maria Andersson och Nancy Atakan. Ett nyckelord i deras verksamhet är serendipitet – förmågan att göra värdefulla upptäckter av en slump. De delar ett intresse för transkulturella utbyten och översättningar och har sedan 2012 samarbetat kring ett undersökande arbete om den gymnastikintresserade osmanska officeren Selim Sirri Tarcan. I början av 1900-talet studerade han ett år på Gymnastiska Centralinstitutet i Stockholm och kom därefter att bli den som förde den svenska linggymnastiken till Turkiet. Tarcan tog även med sig noterna till den svenska visan, Tre trallande jäntor, vilken ännu idag sjungs på skolor, inom militären och av idrottssupportrar. Utställningens tematik kretsar också kring Tarcans döttrar, Selma och Azade, vilka blev pionjärer inom modern dans och terapeutisk gymnastik under slutet av det osmanska riket och den tidiga turkiska republikens år. Utställningen presenterar såväl individuella som gemensamma verk, filmer, foton, textilier med mera från 2014 till idag.

Maria Andersson (f.1978) är baserad i Stockholm. Hon arbetar processbaserat med framförallt video och text, men också med performance, installationer och publika interventioner. Hennes praktik kretsar framförallt kring rumslig transformation och organisering, tillblivelse och skapandet av samhällen. Hon är bland annat utbildad vid Central Saint Martins College of Art & Design i London, Konstfack och Konsthögskolan i Stockholm.

Nancy Atakan (f. 1946) är född i USA och sedan 1969 baserad i Istanbul. Hon är verksam som konstnär, lärare, konsthistoriker och kritiker. Hon arbetar med de flesta medier och hennes ofta självbiografiska verk undersöker bland annat relationen mellan ord och bild, tillhörighet, genuspolitik, minne och globalisering. Hon är utbildad vid Mimar Sinan University och Boğaziçi University i Istanbul samt Mary Washington College, i USA. 2007 var hon med och grundade 5533, ett projektrum för konst i Istanbul.

Se videoverket continuous scroll 

Läs mer/English text

Installationsvyer