Hem / Skola / ÅK F–6 / Skolprogram / Visningar

Visningar

Vi erbjuder fyra visningar och två introduktioner. Visningarna hjälper dig att uppnå flera av målen i skolans kursplan inom ämnena idrott och hälsa, historia och samhällskunskap. Visningar är 45 minuter långa. 

Gamla lekar och nya sporter

Hur uppkom egentligen idrott och vad skiljer lek från idrott? Vi berättar om hur människor i alla tider har roat sig med idrottsliknande lekar och hur en del har kommit att bli sporter. 

Idrottshistoria

Är idrott för alla eller bara ett fåtal? Vi studerar den svenska idrottens framväxt från folkliga lekar till stora mästerskap. Vi undersöker hur kön, ålder, etnisk tillhörighet och social bakgrund har påverkat människors möjlighet att idrotta. 

Olympiska spelen

Vi undersöker bakgrunden till de olympiska spelen. Hur länge har spelen funnits, vad tävlade man i och hur gick tävlingarna till? Vi tittar på kläder och idrottsutrustning som har använts i olympiska spel. 

Resultat, sekunder, centimetrar, passningar och mål

Hur mäter man idrott? Kan man springa hur fort som helst eller hoppa hur långt som helst? Vi berättar om rekordutveckling och tittar på världsrekordhoppet för herrar i längdhopp. 

Introduktioner

Introduktion till utställningen SportLab

Besök vår interaktiva utställning SportLab och låt eleverna lära sig mer om vad som händer i kroppen vid träning och vila. Här kan de testa sin fysiska förmåga och lära sig mer om hur de kan mäta sina prestationer. Boka ett besök i utställningen och få en kostnadsfri introduktion till tester och övningar. Missa inte att kolla in lärarhandledningen bland vårt pedagogiska material. 

Tid
10 minuter

Introduktion till utställningen Sport och Sápmi

Besök vår nya utställning Sport och Sápmi och låt eleverna lära sig mer om samisk idrottshistoria och kultur. Här kan du spela samiska brädspel och läsa samiska sagor. Boka ett besök i utställningen och få en kostnadsfri introduktion på tio minuter.

Tid
10 minuter 

Introduktion till utställning i Konsthall 16

Här presenteras spännande samtidskonst som i någon form relaterar till idrott. Vi erbjuder en kort presentation av pågående utställning i konsthallen. 

Tid
10 minuter