Hem / För grupper / Filmvisningar

Filmvisningar

Filmerna lämpar sig olika väl till olika åldersgrupper, de första filmerna i listan är riktade mer mot barn medan filmerna en bit ned lämpar sig väl för vuxna.

 

Precis på Wippen

I ett stall på en gård bakom ett viltstängsel håller Ida 3 år på att snickra ihop en ny box tillsammans med sin pappa. Ida förbereder inför ankomsten av sin alldeles egen ponny, en svart hingst som heter Wippen! Ida älskar att rida och att hitta på bus.

Från 4 år
Tid: 27 minuter

Sport kids

Sex barn, sex sporter, sex länder, sex drömmar. En nordisk dokumentärserie om barn som tar sin sport på största allvar.

Från 7 år
Tid: 30 minuter per avsnitt

Friskisspanarna

Friskisspanarna har ett uppdrag, de ska spana efter hur man som ung kan försäkra sig om att må bra i framtiden. Spanarna utreder vad som är bra och rolig motion, långt från elitkrav och press. Medverkar gör bland annat friidrottslegendaren Carolina Klüft.Jan Linell, 2010.

Från 7 år
Tid: 18 minuter

Om de olympiska spelen

Idag finns det en tävling som skiljer sig från alla andra. Vart annat år tänds den Olympiska elden och världens bästa idrottsmän och kvinnor samlas för att mäta sina krafter mot varandra. Men hur och var uppstod OS? Vad är det som skiljer OS från andra idrottstävlingar? Vad är OS motto? Vad står de Olympiska ringarna för?

I filmen får du möta svenska idrottsungdomar och svenska OS-stjärnor som bl.a. Stefan Holm, Therese Alshammar, Sofia Paldanius och Carolina Klüft.

Från 8 år
Tid: Ca 15 minuter

Light fly, fly high

Thulasi är kastlös. Hon vill inte bära sari, har inget matlagningsintresse och hon vill aldrig bli någons fru. Hon vill bli någon av egen kraft. En boxare. Hon har ett år på sig att uppfylla sin dröm - att vinna en boxningsturnering i flugvikt och därmed få ett jobb och bli oberoende. Hon beskriver sig själv som en "one woman army". Hon vågar säga det hon menar och gå sin egen väg. Modigt nog i ett land som Indien. - I ringen är jag fri, säger Thulasi. Thulasi är en stor talang, men hon är också beroende av hjälpen från ordföranden för boxningsförbundet. Det är han som bestämmer vem som får åka på tävling och om du vinner så kräver han betalning för att du ska få diplomet du behöver för att söka jobb. Och du betalar med pengar - eller med din kropp. Thulasi hade kunnat delta i flera internationella tävlingar, men chefen gav henne inte sin underskrift. Och hon vägrar att låta sig utnyttjas.

Från 12 år
Tid: ca 80 minuter

Grunden Bois

Grunden Bois är en fotbollsklubb i Göteborg för spelare med intellektuella funktionshinder. Det är den största klubben av sitt slag i Sverige med omkring 150 spelare på alla nivåer. A-laget är regerande svenska mästare medan de andra lagen "spelar hellre än bra". Fotbollen betyder mycket för spelarna och har givit dem lite guldkant på tillvaron. De har något att se fram emot och något gemensamt att intressera sig för. Många som har varit mer eller mindre slutna i sig själva har öppnat upp bara genom att vara med och spela match efter match. De idrottsliga prestationerna är något som inte betonas i Grunden Bois, klubbens filosofi är att idrott ska handla om att känna sig välkommen, att får vara någon och samtidigt vara del av en gemenskap.  

Från 12 år 
Tid: 45 minuter

Angered United

Angered United är en engagerande dokumentärfilm om idrottsvillkor och om övergången från barndom till vuxenliv. Damfotboll spelas mest i villastadsdelar och på småorter, men 2010 bildades för första gången ett lag i Göteborgsförorten Angered. I laget spelar talangfulla tonårstjejer som på tre år avancerat från division fem till två med en lekfull och teknisk fotboll. Med ett bättre stöd hade Angered United kunnat fortsätta att avancera, kanske ända till Allsvenskan. Men 2013 tar många av tjejerna studenten, högskolestudier och jobb gör att fotbollen kommer i andra hand. I värsta fall betyder steget in i vuxenlivet att laget läggs ner. Något som hade varit otänkbart inom herrfotbollen. 

Från 12 år
Tid: 57 minuter

Fighter

Fighter handlar om 16-åriga Aicha som slåss för sin frihet, mot samhällets fördomar, religionens "OK", traditionens normer och för sitt eget självförtroende. Filmen lämpar sig väl som utgångspunkt för resonemang om identitet, genus, religion, representation och stereotyper. 

Från 12 år
Tid: 90 minuter

Den unge Zlatan

Berättelsen om Zlatan Ibrahimovic innan han blev "Ibra" med en hel värld. En kaxig supertalang från Rosengård: lika karismatisk som briljant men med en vrede inom sig ständigt på gränsen att explodera ute på planen. Det är också historien om en ung pojke under konstant press från sin omgivning, som helt ensam lämnade Sverige för slå sig in i fotbollens finrum. En stenhård kamp både på och utanför planen.

Filmarna Fredrik och Magnus Gertten följde Zlatan under två års tid i Malmö FF, under den uppmärksammade övergången till Ajax och hans första tid i Holland. Detta tillsammans med nyfilmade intervjuer med medspelare, motspelare, tränare och andra som stod Ibrahimovic nära, har resulterat i ett närgånget och personligt porträtt.

Från 12 år
Tid: 99 minuter

Armbryterskan från Ensamheten

Mitt ute i Lapplands ödemark ligger den lilla byn Ensamheten. Här bor 16 personer som alla är släkt med varandra. Det skulle kunna vara vilken by som helst, om det inte var så att byborna delar en ovanlig passion: alla bryter arm. I Ensamheten bor Heidi Andersson. Hon är 23 år och fyrfaldig världsmästarinna i armbrytning. Gemenskapen i byn har lärt Heidi att "ensam är man stark och kan nå långt, men tillsammans är man starkare och når längre". Guldbaggebelönad dokumentärfilm producerad av Helen Ahlsson. 

Från 12 år
Tid: 78 minuter

Idrottsglimtar

Ur årskrönikor från Riksidrottsförbundet filmat av Margareta och Lars-Erik Larsson mellan 1950 och 1980.  

Från 12 år
Tid: 30 minuter

Thin ice

Ända sedan armén introducerade ishockeyn i norra delen av den indiska provinsen Ladakh har sporten dominerats av pojkar och män. År 2005 bestämmer sig några tjejer för att de också har rätt att delta i den årliga nationella ishockeyturneringen i regionen. De bildar ett lag på internatskolan som de går på och anlägger en egen provisorisk ishockeyrink. Laget reser till Kargil genom ett bergpassage på fyratusen meters höjd för att rekrytera fler tjejer till laget. Dokumentärfilm av Håkan Berthas. 

Från 12 år

Faror på nätet: Spelberoende

Filmen berättar om risker med spel på internet. Både actionspel och nätpoker tas upp. Filmen bygger på intervjuer med före detta spelberoende ungdomar och vuxna experter som poliser, psykologer och kommunikationskonsulter. Internet är en källa till kunskap och glädje för många ungdomar. Tyvärr är det också en plats är en del råkar illa ut. Den här filmen vill berätta om vilka faror som finns på nätet och hur man ska förebygga dem.

Filmen förklarar varför spelmissbruk uppstår och ger råd och tips för hur man kan undvika att råka illa ut och hur man tar sig ur ett missbruk. Den stimulerar även till diskussion kring drivkrafterna bakom pokerspel på internet. 

Från 13 år
Tid: 20 minuter

Deffad, Rippad ... Rappad – en film om anabola androgena steroider

Filmen ger kunskap om missbruk av dopningspreparat. Du får möta en före detta missbrukare av AAS såväl som anhöriga, experter, forskare, gymägare och poliser som berättar om vilka biverkningar och effekter missbruk ger.

Det handlar om vad anabola adrogena steroider är för något, vilka risker som finns och de negativa konsekvenserna av missbruk för den enskilde och omgivningen. Det kan bygga upp en diskussion om hälsa och kroppsideal. 

Från 13 år
Tid: 20 minuter

Beautiful boxer

Filmen handlar om en framgångsrik boxares önskan att genomgå könsbyte. Nong Toom är en skicklig thaiboxare, vars framgångar överskuggas av hans stora önskan att genomgå ett könsbyte. Han lägger undan prispengar till en operation, men skulle han genomföra den blir han förbjuden att tävla i resten av sitt liv. Filmen är baserad på en verklig historia.  

Från 13 år
Tid: 90 minuter