Filmvisningar

Sidan uppdaterades: 24 januari 2023

Filmerna lämpar sig olika väl till olika åldersgrupper, de första filmerna i listan är riktade mer mot barn medan filmerna en bit ned lämpar sig väl för vuxna.

Precis på Wippen

I ett stall på en gård bakom ett viltstängsel håller Ida 3 år på att snickra ihop en ny box tillsammans med sin pappa. Ida förbereder inför ankomsten av sin alldeles egen ponny, en svart hingst som heter Wippen! Ida älskar att rida och att hitta på bus.

Från 4 år
Tid: 27 minuter

Om de olympiska spelen

Idag finns det en tävling som skiljer sig från alla andra. Vart annat år tänds den Olympiska elden och världens bästa idrottsmän och kvinnor samlas för att mäta sina krafter mot varandra. Men hur och var uppstod OS? Vad är det som skiljer OS från andra idrottstävlingar? Vad är OS motto? Vad står de Olympiska ringarna för?

I filmen får du möta svenska idrottsungdomar och svenska OS-stjärnor som bl.a. Stefan Holm, Therese Alshammar, Sofia Paldanius och Carolina Klüft.

Från 8 år
Tid: Ca 15 minuter

Idrottsglimtar

Ur årskrönikor från Riksidrottsförbundet filmat av Margareta och Lars-Erik Larsson mellan 1950 och 1980.

Från 12 år
Tid: 30 minuter

Faror på nätet: Spelberoende

Filmen berättar om risker med spel på internet. Både actionspel och nätpoker tas upp. Filmen bygger på intervjuer med före detta spelberoende ungdomar och vuxna experter som poliser, psykologer och kommunikationskonsulter. Internet är en källa till kunskap och glädje för många ungdomar. Tyvärr är det också en plats är en del råkar illa ut. Den här filmen vill berätta om vilka faror som finns på nätet och hur man ska förebygga dem.

Filmen förklarar varför spelmissbruk uppstår och ger råd och tips för hur man kan undvika att råka illa ut och hur man tar sig ur ett missbruk. Den stimulerar även till diskussion kring drivkrafterna bakom pokerspel på internet.

Från 13 år
Tid: 20 minuter

Deffad, Rippad ... Rappad – en film om anabola androgena steroider

Filmen ger kunskap om missbruk av dopningspreparat. Du får möta en före detta missbrukare av AAS såväl som anhöriga, experter, forskare, gymägare och poliser som berättar om vilka biverkningar och effekter missbruk ger.

Det handlar om vad anabola adrogena steroider är för något, vilka risker som finns och de negativa konsekvenserna av missbruk för den enskilde och omgivningen. Det kan bygga upp en diskussion om hälsa och kroppsideal.

Från 13 år
Tid: 20 minuter

Sidan publicerades: 23 november 2022