Filmvisningar

Sidan uppdaterades: 12 december 2022

Light fly, fly high

Thulasi är kastlös. Hon vill inte bära sari, har inget matlagningsintresse och hon vill aldrig bli någons fru. Hon vill bli någon av egen kraft. En boxare. Hon har ett år på sig att uppfylla sin dröm - att vinna en boxningsturnering i flugvikt och därmed få ett jobb och bli oberoende. Hon beskriver sig själv som en "one woman army". Hon vågar säga det hon menar och gå sin egen väg. Modigt nog i ett land som Indien. - I ringen är jag fri, säger Thulasi. Thulasi är en stor talang, men hon är också beroende av hjälpen från ordföranden för boxningsförbundet. Det är han som bestämmer vem som får åka på tävling och om du vinner så kräver han betalning för att du ska få diplomet du behöver för att söka jobb. Och du betalar med pengar - eller med din kropp. Thulasi hade kunnat delta i flera internationella tävlingar, men chefen gav henne inte sin underskrift. Och hon vägrar att låta sig utnyttjas.

Tid: ca 80 minuter

Se filmhandledning (pdf) Pdf, 879 kB.

Om de olympiska spelen

Idag finns det en tävling som skiljer sig från alla andra. Vart annat år tänds den Olympiska elden och världens bästa idrottsmän och kvinnor samlas för att mäta sina krafter mot varandra. Men hur och var uppstod OS? Vad är det som skiljer OS från andra idrottstävlingar? Vad är OS motto? Vad står de Olympiska ringarna för?

I filmen får du möta svenska idrottsungdomar och svenska OS-stjärnor som bl.a. Stefan Holm, Therese Alshammar, Sofia Paldanius och Carolina Klüft.

Syfte/inlärningsmål

  • att beskriva hur de Olympiska spelen (OS) uppstod
  • att förklara hur OS skiljer sig ifrån andra idrottstävlingar
  • att förklara betydelsen av de Olympiska ringarna och den Olympiska elden
  • att ge inspiration för att diskutera idrottens betydelse i vårt samhälle

Ämnesanknytning i urval: historia, samhälle och idrott & hälsa

Tid: ca 15 minuter

Se filmhandledning (pdf) Pdf, 1000 kB.

Grunden Bois

Grunden Bois är en fotbollsklubb i Göteborg för spelare med intellektuella funktionshinder. Det är den största klubben av sitt slag i Sverige med omkring 150 spelare på alla nivåer. A-laget är regerande svenska mästare medan de andra lagen "spelar hellre än bra". Fotbollen betyder mycket för spelarna och har givit dem lite guldkant på tillvaron. De har något att se fram emot och något gemensamt att intressera sig för. Många som har varit mer eller mindre slutna i sig själva har öppnat upp bara genom att vara med och spela match efter match. De idrottsliga prestationerna är något som inte betonas i Grunden Bois, klubbens filosofi är att idrott ska handla om att känna sig välkommen, att får vara någon och samtidigt vara del av en gemenskap.

Tid
45 minuter

Se filmhandledning (pdf) Pdf, 121 kB.

Angered United

Angered United är en engagerande dokumentärfilm om idrottsvillkor och om övergången från barndom till vuxenliv. Damfotboll spelas mest i villastadsdelar och på småorter, men 2010 bildades för första gången ett lag i Göteborgsförorten Angered. I laget spelar talangfulla tonårstjejer som på tre år avancerat från division fem till två med en lekfull och teknisk fotboll. Med ett bättre stöd hade Angered United kunnat fortsätta att avancera, kanske ända till Allsvenskan. Men 2013 tar många av tjejerna studenten, högskolestudier och jobb gör att fotbollen kommer i andra hand. I värsta fall betyder steget in i vuxenlivet att laget läggs ner. Något som hade varit otänkbart inom herrfotbollen.

Tid
57 minuter

Se filmhandledning (pdf) Pdf, 276 kB.

Fighter

Fighter handlar om 16-åriga Aicha som slåss för sin frihet, mot samhällets fördomar, religionens "OK", traditionens normer och för sitt eget självförtroende. Filmen lämpar sig väl som utgångspunkt för resonemang om identitet, genus, religion, representation och stereotyper.

Tid
90 minuter

Se filmhandledning (pdf) Pdf, 2 MB.

Faror på nätet: Spelberoende

Filmen berättar om risker med spel på internet. Både actionspel och nätpoker tas upp. Filmen bygger på intervjuer med före detta spelberoende ungdomar och vuxna experter som poliser, psykologer och kommunikationskonsulter. Internet är en källa till kunskap och glädje för många ungdomar. Tyvärr är det också en plats är en del råkar illa ut. Den här filmen vill berätta om vilka faror som finns på nätet och hur man ska förebygga dem.

Filmen förklarar varför spelmissbruk uppstår och ger råd och tips för hur man kan undvika att råka illa ut och hur man tar sig ur ett missbruk. Den stimulerar även till diskussion kring drivkrafterna bakom pokerspel på internet.

Ämnesanknytning i urval
Samhällskunskap – Ungdomars identiteter, livsstilar och välbefinnande och hur detta påverkas, till exempel av socioekonomisk bakgrund, kön och sexuell läggning.

Tid
20 minuter

Deffad, Rippad ... Rappad – en film om anabola androgena steroider

Filmen ger kunskap om missbruk av dopningspreparat. Du får möta en före detta missbrukare av AAS såväl som anhöriga, experter, forskare, gymägare och poliser som berättar om vilka biverkningar och effekter missbruk ger.

Det handlar om vad anabola adrogena steroider är för något, vilka risker som finns och de negativa konsekvenserna av missbruk för den enskilde och omgivningen. Det kan bygga upp en diskussion om hälsa och kroppsideal.

Ämnesanknytning i urval
Samhällskunskap – Ungdomars identiteter, livsstilar och välbefinnande och hur detta påverkas, till exempelav socioekonomisk bakgrund, kön och sexuell läggning.

Idrott och hälsa – Kroppsideal inom idrotten och i samhället i övrigt. Dopning och vilka lagar och regler som reglerar detta.

Tid
20 minuter

Den unge Zlatan

Berättelsen om Zlatan Ibrahimovic innan han blev "Ibra" med en hel värld. En kaxig supertalang från Rosengård: lika karismatisk som briljant men med en vrede inom sig ständigt på gränsen att explodera ute på planen. Det är också historien om en ung pojke under konstant press från sin omgivning, som helt ensam lämnade Sverige för slå sig in i fotbollens finrum. En stenhård kamp både på och utanför planen.

Filmarna Fredrik och Magnus Gertten följde Zlatan under två års tid i Malmö FF, under den uppmärksammade övergången till Ajax och hans första tid i Holland. Detta tillsammans med nyfilmade intervjuer med medspelare, motspelare, tränare och andra som stod Ibrahimovic nära, har resulterat i ett närgånget och personligt porträtt.

Tid
99 minuter

Se filmhandledning (pdf) Pdf, 2 MB.

Sidan publicerades: 2 december 2022