Filmvisningar

Sidan uppdaterades: 12 december 2022

Till priser & bokning

Om de olympiska spelen

Idag finns det en tävling som skiljer sig från alla andra. Vart annat år tänds den Olympiska elden och världens bästa idrottsmän och kvinnor samlas för att mäta sina krafter mot varandra. Men hur och var uppstod OS? Vad är det som skiljer OS från andra idrottstävlingar? Vad är OS motto? Vad står de Olympiska ringarna för?

I filmen får du möta svenska idrottsungdomar och svenska OS-stjärnor som bl.a. Stefan Holm, Therese Alshammar, Sofia Paldanius och Carolina Klüft.

Syfte/inlärningsmål

  • att beskriva hur de Olympiska spelen (OS) uppstod
  • att förklara hur OS skiljer sig ifrån andra idrottstävlingar
  • att förklara betydelsen av de Olympiska ringarna och den Olympiska elden
  • att ge inspiration för att diskutera idrottens betydelse i vårt samhälle

strong>Ämnesanknytning i urval: historia, samhälle och idrott & hälsa

Tid: ca 15 minuter

Se filmhandledning (pdf) Pdf, 1000 kB.

Beautiful boxer

Innehåll
Filmen handlar om en framgångsrik boxares önskan att genomgå könsbyte. Nong Toom är en skicklig thaiboxare, vars framgångar överskuggas av hans stora önskan att genomgå ett könsbyte. Han lägger undan prispengar till en operation, men skulle han genomföra den blir han förbjuden att tävla i resten av sitt liv. Filmen är baserad på en verklig historia.

Tid
90 minuter

Grunden Bois

Innehåll
Grunden Bois är en fotbollsklubb i Göteborg för spelare med intellektuella funktionshinder. Det är den största klubben av sitt slag i Sverige med omkring 150 spelare på alla nivåer. A-laget är regerande svenska mästare medan de andra lagen "spelar hellre än bra". Fotbollen betyder mycket för spelarna och har givit dem lite guldkant på tillvaron. De har något att se fram emot och något gemensamt att intressera sig för. Många som har varit mer eller mindre slutna i sig själva har öppnat upp bara genom att vara med och spela match efter match. De idrottsliga prestationerna är något som inte betonas i Grunden Bois, klubbens filosofi är att idrott ska handla om att känna sig välkommen, att får vara någon och samtidigt vara del av en gemenskap.

Tid
45 minuter

Se filmhandledning (pdf) Pdf, 121 kB.

Angered United

Innehåll
Angered United är en engagerande dokumentärfilm om idrottsvillkor och om övergången från barndom till vuxenliv. Damfotboll spelas mest i villastadsdelar och på småorter, men 2010 bildades för första gången ett lag i Göteborgsförorten Angered. I laget spelar talangfulla tonårstjejer som på tre år avancerat från division fem till två med en lekfull och teknisk fotboll. Med ett bättre stöd hade Angered United kunnat fortsätta att avancera, kanske ända till Allsvenskan. Men 2013 tar många av tjejerna studenten, högskolestudier och jobb gör att fotbollen kommer i andra hand. I värsta fall betyder steget in i vuxenlivet att laget läggs ner. Något som hade varit otänkbart inom herrfotbollen.

Tid
57 minuter

Se filmhandledning (pdf) Pdf, 276 kB.

Fighter

Innehåll
Fighter handlar om 16-åriga Aicha som slåss för sin frihet, mot samhällets fördomar, religionens "OK", traditionens normer och för sitt eget självförtroende. Filmen lämpar sig väl som utgångspunkt för resonemang om identitet, genus, religion, representation och stereotyper.

Tid
90 minuter

Se filmhandledning (pdf) Pdf, 2 MB.

Armbryterskan från Ensamheten

Innehåll
Mitt ute i Lapplands ödemark ligger den lilla byn Ensamheten. Här bor 16 personer som alla är släkt med varandra. Det skulle kunna vara vilken by som helst, om det inte var så att byborna delar en ovanlig passion: alla bryter arm. I Ensamheten bor Heidi Andersson. Hon är 23 år och fyrfaldig världsmästarinna i armbrytning. Gemenskapen i byn har lärt Heidi att "ensam är man stark och kan nå långt, men tillsammans är man starkare och når längre". Guldbaggebelönad dokumentärfilm producerad av Helen Ahlsson.

Ämnesanknytning i urval
Idrott och hälsa – Kunskaper om kulturella och sociala aspekter på fysiska aktiviteter och naturupplevelser.

Tid
78 minuter

Se filmhandledning (pdf) Pdf, 2 MB.

Deffad, Rippad ... Rappad – en film om anabola androgena steroider

Innehåll
Filmen ger kunskap om missbruk av dopningspreparat. Du får möta en före detta missbrukare av AAS såväl som anhöriga, experter, forskare, gymägare och poliser som berättar om vilka biverkningar och effekter missbruk ger.

Det handlar om vad anabola adrogena steroider är för något, vilka risker som finns och de negativa konsekvenserna av missbruk för den enskilde och omgivningen. Det kan bygga upp en diskussion om hälsa och kroppsideal.

Ämnesanknytning i urval
Idrott och hälsa – Olika kroppsideals påverkan på människor, till exempel ätstörningar och dopning.

Tid
20 minuter

Idrottsglimtar

Innehåll
Ur årskrönikor från Riksidrottsförbundet filmat av Margareta och Lars-Erik Larsson mellan 1950 och 1980.

Ämnesanknytning i urval
Historia – Historiskt källmaterial som speglar människors roll i politiska konflikter, kulturella förändringar eller kvinnors och mäns försök att förändra sin egen eller andras situation. Olika perspektiv utifrån till exempel social bakgrund, etnicitet, generation, kön och sexualitet.

Tid
30 minuter

Thin ice

Innehåll
Ända sedan armén introducerade ishockeyn i norra delen av den indiska provinsen Ladakh har sporten dominerats av pojkar och män. År 2005 bestämmer sig några tjejer för att de också har rätt att delta i den årliga nationella ishockeyturneringen i regionen. De bildar ett lag på internatskolan som de går på och anlägger en egen provisorisk ishockeyrink. Laget reser till Kargil genom ett bergpassage på fyratusen meters höjd för att rekrytera fler tjejer till laget. Dokumentärfilm av Håkan Berthas.

Ämnesanknytning i urval
Idrott och hälsa –Kunskaper om kulturella och sociala aspekter på fysiska aktiviteter och naturupplevelser.

Historia – Historiskt källmaterial som speglar människors roll i politiska konflikter, kulturella förändringar eller kvinnors och mäns försökatt förändra sin egen eller andras situation. Olika perspektiv utifrån tillexempel social bakgrund, etnicitet, generation, kön och sexualitet.

Sociologi – Sociala strukturer utifrån klass, genus, etnicitet,
kultur och religion.

Tid
57 minuter

Se filmhandledning (pdf) Pdf, 72 kB.

Faror på nätet: Spelberoende

Innehåll
Filmen berättar om risker med spel på internet. Både actionspel och nätpoker tas upp. Filmen bygger på intervjuer med före detta spelberoende ungdomar och vuxna experter som poliser, psykologer och kommunikationskonsulter. Internet är en källa till kunskap och glädje för många ungdomar. Tyvärr är det också en plats är en del råkar illa ut. Den här filmen vill berätta om vilka faror som finns på nätet och hur man ska förebygga dem.

Filmen förklarar varför spelmissbruk uppstår och ger råd och tips för hur man kan undvika att råka illa ut och hur man tar sig ur ett missbruk. Den stimulerar även till diskussion kring drivkrafterna bakom pokerspel på internet.

Ämnesanknytning i urval
Biologi –Samband mellan levnadsförhållanden, hälsa och sjukdom.

Samhällskunskap – Gruppers och individers identitet, relationer och sociala livsvillkor med utgångspunkt i att människor grupperas utifrån kategorier som skapar både gemenskap och utanförskap.

Tid
20 minuter

Den unge Zlatan

Berättelsen om Zlatan Ibrahimovic innan han blev "Ibra" med en hel värld. En kaxig supertalang från Rosengård: lika karismatisk som briljant men med en vrede inom sig ständigt på gränsen att explodera ute på planen. Det är också historien om en ung pojke under konstant press från sin omgivning, som helt ensam lämnade Sverige för slå sig in i fotbollens finrum. En stenhård kamp både på och utanför planen.

Filmarna Fredrik och Magnus Gertten följde Zlatan under två års tid i Malmö FF, under den uppmärksammade övergången till Ajax och hans första tid i Holland. Detta tillsammans med nyfilmade intervjuer med medspelare, motspelare, tränare och andra som stod Ibrahimovic nära, har resulterat i ett närgånget och personligt porträtt.

Tid
99 minuter

Se filmhandledning (pdf) Pdf, 2 MB.

Sidan publicerades: 2 december 2022