Filmvisningar

Sidan uppdaterades: 12 december 2022

Sport kids

Sex barn, sex sporter, sex länder, sex drömmar. En nordisk dokumentärserie om barn som tar sin sport på största allvar.

Tid: 30 minuter per avsnitt

Ladda ner filmhandledning (pdf) Pdf, 942 kB.

Precis på Wippen

I ett stall på en gård bakom ett viltstängsel håller Ida 3 år på att snickra ihop en ny box tillsammans med sin pappa. Ida förbereder inför ankomsten av sin alldeles egen ponny, en svart hingst som heter Wippen! Ida älskar att rida och att hitta på bus.

Tid: 27 minuter

Se filmhandledning (pdf) Pdf, 754 kB.

Om de olympiska spelen

Idag finns det en tävling som skiljer sig från alla andra. Vart annat år tänds den Olympiska elden och världens bästa idrottsmän och kvinnor samlas för att mäta sina krafter mot varandra. Men hur och var uppstod OS? Vad är det som skiljer OS från andra idrottstävlingar? Vad är OS motto? Vad står de Olympiska ringarna för?

I filmen får du möta svenska idrottsungdomar och svenska OS-stjärnor som bl.a. Stefan Holm, Therese Alshammar, Sofia Paldanius och Carolina Klüft.

Syfte/inlärningsmål

  • att beskriva hur de Olympiska spelen (OS) uppstod
  • att förklara hur OS skiljer sig ifrån andra idrottstävlingar
  • att förklara betydelsen av de Olympiska ringarna och den Olympiska elden
  • att ge inspiration för att diskutera idrottens betydelse i vårt samhälle

Ämnesanknytning i urval: historia, samhälle och idrott & hälsa

Tid: ca 15 minuter

Se filmhandledning (pdf) Pdf, 1000 kB.

Om idrott, rebellen

Det finns massor av barn och unga som inte får vara med och utöva sin favoritidrott, fruktansvärt orättvist tycker Rebellen. Rebellerna utsätts för tuffa tester och får känna på hur det känns att bli petade på riktigt. Ali och Julia träffar Yannick Tregaro, en tränare som har tränat världsmästare. Yannick berättar hur han tänker när han ska träna någon. Hur känns det att bli bortvald? Rebellerna träffar sex ungdomar som vet hur det känns. Team revansch ställs mot Rebellerna i en innebandymatch inför fulla läktare. Filmcentrum, 2008.

Tid: 30 minuter

Friskisspanarna

Friskisspanarna har ett uppdrag, de ska spana efter hur man som ung kan försäkra sig om att må bra i framtiden. Spanarna utreder vad som är bra och rolig motion, långt från elitkrav och press. Medverkar gör bland annat friidrottslegendaren Carolina Klüft.Jan Linell, 2010.

Se filmhandledning (pdf) Pdf, 788 kB.

Ämnesanknytning i urval

Idrott och hälsa – Ord och begrepp för och samtal om upplevelser av olika fysiska aktiviteter och träningsformer, levnadsvanor, kroppsuppfattning och självbild.

Hem- och konsumentkunskap – Olika verktyg som stöd för planering av varierade och balanserade måltider samt hur måltider kan fördelas över en dag.

Tid: 18 minuter

Sidan publicerades: 23 november 2022